Osvojeno prvo mesto u ukupnom plasmanu u muškoj konkurenciji

Reprezentativci Tekvondo asocijacije Srbije još jednom su obradovali domaću sportski javnost. Na Evropskom prvenstvu u Sarajevu u olimpijskim kategorijama, Mahdi Hodabahši  (preko 80 kg) se u svom prvom nastupu u reprezentaciji Srbije, upisao u sportsku istoriju, osvajanjem zlatne medalje,  dok je mladi Novak Stanić ( do 58 kg) ostvario vrhunski rezultat, i okitio se srebrnim odličjem.

Zlatna medalja koju je osvojio Mahdi Hodabahši  je prva posle 22 godine osvojena u muškoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu. Pre više od dve decenije zlato je osvojio  reprezentativac  Zoran Krajčinović.

Hodabahši je od samog početka učešča na Evropskom prvenstvu pokazao da je u Sarajevo došao sa jasnim ciljem. Iz meča u meč išao je sigurno o čemu govore i pobede prvo u duelu sa reprezentativcima Velike Britanije, Turske, Ukrajine a  zatim u finalu takmičara iz Severne Makedonije.

-Izuzetno sam srećan zbog osvojene zlatne medalje pogotovo što je ovo prvo takmičenje za mene u nacionalnom timu Srbije. Bili su ovo izuzetno teški mečevi, ali imao sam vrlo jasan  cilj ispred sebe – zlatnu medalju. Drago mi je što smo opet krenuli sa takmičenjima, i nadam se da ću osvojiti jop mnogo medalja u narednom periodu. Hvala celoj ekipi, mom treneru Draganu Joviću i naravno svima iz TAS-a na podršci istakao je evropski šampion Mahdi Hodabahši.

Zadovoljstvo nije krio ni naš trofejni trener Dragan Jović, sportski direktor Tekvondo asocijacije Srbije.

– Posle 22 god konačno muško zlato na Evropskom prvenstvu  i posle 10 god još jedno srebro na istom atkmičenju. Mahdy Hodabahšii je ovim zlatom potvrdio naša verovanja u kvalitet koji poseduje i ovim putem se zahvaljujemo ministru sporta Vanju Udovičiću na pomoći Mahdiju za dobijanje našeg državljanstva. Novak Stanić je prvi put na EP za seniore i svoju uspešnu juniorsku karijeru ovim rezultatom je najavio da će još bolji biti u seniorima. Devet meseci nismo imali takmičenja i ovo je za ceo sport važno, krenulo se i to sa medaljama. Imali smo peh sa kovidom i jedan deo reprezentacije nije mogao da učestvuje jer još nisu spremni za ovakav šampionat. Sutra su devojke i nadamo se da će i one napraviti dobar rezultat što se nekako uvek od njih očekuje. Imamo jak tim i želim im svu sreću – istakao je Dragan Jović.

Odlični mladi Novak Stanić je u prvom nastupu za seniore uspeo da ostvari vrhunski uspeh i okiti se vicešampionskim zvanjem u konkurenciji do 58 kilograma. Iako  još  junior, Novak Stanić je dokazao da je u samom vrhu seniorske evropske takmičarske scene.

-Borbe su bile izuzetno teške ali pored svega, moj trener Pedja, koji je od šeste godine uz mene, i ja,  uspeli smo da osvojimo srebrnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama. Posebno želim da se zahvalim celoj reprezentaciji i svima iz TK Azija koji su mi pružili apsolutnu podrsku- Istakao je 17-godišnji vicešampion Evrope Novak Stanić.

Predrag Kovačić, trener trofejnog mladog reprezentativca Novaka Stanića ističe da su bili na korak do zlata.

-Zadovoljni smo rezultatom iako ostaje žal jer smo 5 sekundi pred kraj finalne borbe vodili. Sa samo 17 godina Novak je viceprvak Evrope koji je u drugom kolu, na svom prvom nastupu za seniore izbacio prvaka sveta i prvog nosioca. Novak je izuzetan sportista i ovo je tek pocetak njegove sportske karijere istakao je Predrag Kovačić.

Na Evropskom prvenstvu u Sarajevu učestvuju takmičari iz  28 evropskih država. Reprezentativci Tekvondo asocijaciej Srbije osvojili su još jedno važno priznanje, pehar namenjen šampionima Evrope u muškoj konkurenciji. 

-Naši reprezentativci su ostvarili istorijski uspeh, najveći do sada kada su u pitanju Evropska prvenstva. Ovo je najbolji pokazatelj da je rad Asocijacije urodio plodom jer već godinama ulazemo  u mladje selekcije i pravilan rad trenera sa svim selekcijama. Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu za sport Republike Srbije na nesebičnoj podršci kao i Olimpijskom komitetu Srbije koji nas  prate i podržavaju – istakao je Mirosalv Krklješ , generalni sekretar TAS.