26 Views
Pre 5 godina Milica Mandić je osvojila zlato na OI

Pre tačno pet godina Milica Mandić se sa svega 20 godina popela na najviše postolje na Olimpijskim igrama u Londonu, pevajući srpsku himnu sa zlatnom medaljom oko vrata. Prvom zlatnom medaljom za Srbiju.

Slika koja je postojala u svega nekolicini glava pred sam početak takmičenja, učinila je ponosom celu naciju. Pet godina kasnije, ti momenti se ne zaboravljaju, prepričavaju se I pojačavaju novim šampionima I uspesima.

Pre 11. avgusta 2012. većina Srbije nije ni znala šta je tekvondo. Mešali su ovaj sport sa kendom I drugim borilačkim sportovima, tekvondo je bio na dnu lestvice prepoznatljivosti. Danas, finala najvećih turnira prenose se na nacionalnoj televiziji, deca imitiraju pokrete naših takmičara koja su videli na televiziji. Prošle godine na evropskom šampionatu, a ove na Svetskom prvenstvu u Koreji, ženski tim Srbije zauzeo je treće mesto u ukupnom plasmanu. Na istom šampionatu Jović je proglašen za najboljeg strenera sveta, velika čast za celu zemlju! Svi sada znaju ko su Milica Mandić, Dragan Jović, Tijana Bogdanović I Tekvondo klub Galeb, fabrika šampiona.

– Drago mi je što se uvek osvrnemo na ovaj datum i rezultat koji smo napravili u Londonu. Za mene je to bila prekretnica u karijeri, ali i za tekvondo u Srbiji. Srećna sam da smo nastavili sa osvajanjem medalja na Olimpijskim igrama i nadam se da ćemo nastaviti ovim putem. Jer baš to pokazuje koliko je skočio kvalitet sporta kod nas – rekla je Milica Mandić, od pre nekoliko nedelja ne samo olimpijska, već I svetska šampionka.

Posle osvajanja zlatne medalje u Londonu, popularizacija ovog sporta je neverovatno skočila. Državni budžet u poslednjih pet godina povećan je više od tri puta, tekvondo je ušao u prvu grupu sportova sa najuspešnijim sportovima Srbije!

Tijana Bogdanović, sa samo 18 godina, osvojila je još jednu medalju na OI u Riju, srebrnu koja je za nas kao zlatna! Od pre nekoliko nedelja imamo dve nove svetske prvakinje, pored Milice tu je I Vanja Stanković, na desetine evropskih I svetskih medalja u svim uzrasnim kategorijama.

Dragan Jović I Milica su 2013. postali članovi Kuće slavnih, a ove godine naša zlatna olimpijka našla se u ulozi potpredsednice OKS-a. Čast je poverena I Draganu Joviću kao predsednika programske komisije OKS-a ali I predsednika trenerske ETU komisije. Edmund Šram, bivši predsednik Tekvondo asocijacije Srbije je u dva mandata u bordu Evropske tekvondo unije (ETU), a Siniša Jansić mu se pridružio u bordu od ove godine. Zoran Ćendić, generalni sekretar TAS-a je već drugi mandat zaredom u marketing komisiji ETU-a, a takođe je dva mandata proveo kao član UO Olimpijskog komiteta Srbije.

I to nije sve, najbolje tek dolazi.

Sadašnje rukovodstvo TAS-a, na čelu da Dejanom Burčulom predsednikom, bori se za nekoliko stvari. Iako su pregovori u toku, šanse su velike da Beograd dobije organizaciju Evropskog seniorskog prvenstva 2020. godine, a sve sadašnje I buduće nade tekvondo-a nacionalni trenažni centar koji je planiran da bude gotov do maja 2018. na Košutnjaku. To je veliki korak za tekvondo, jer će centar biti dostupan za korišćenje svim uzrasnim kategorijama, sa simulativnim borilištima u realnim veličinama.

Prošlo je pet godina od momenta kada se Milica popela na najviše postolje na OI, I to pravo iz garaže koja je pretvorena u salu, u Nikodima Milaša 17.