12 Views

Prvi put u istoriji, Tekvondo federacija Irana odlučila je da pošalje ženski seniorski tim van svoje zemlje na pripreme i kao destinaciju izabrali su tekvondo klub Galeb i Srbiju, dom čak dve aktuelne svetske šampionke i srebrne sa OI u Riju – Milice Mandić, Tijane Bogdanović i Vanje Stanković! Osam najboljih devojaka, jedne od najsupešnijih zemalja u tekvondou, biće na pripremama od 31. marta do 7. aprila.  Ovo je ujedno i početak priprema za Svetsko seniorsko prvenstvo koje se ove godine održava u Mančesteru od 15. do 19. maja.

-Imamo veliko zadovoljstvo i čast da ugostimo ženski nacionalni tim Irana. Poznato je da je Iran velesila u muškom tekvondou, ali već i u ženskom imaju sjajne rezultate. Na poslednjim Olimpijskim igrama u Riju osvojili su prvu bronzanu medalju ikada među ženama. Njihov dolazak ćemo iskoristiti na najbolji mogući način u obostranom interesu, a poziv da prisustvuju treninzima prosledili smo i ostalim članicama našeg nacionalnog tima. Posle ovih zajedničkih priprema reprezentativci iz našeg kluba će nastaviti na fizičkoj pripremi ali tehničko taktičkoj. Mala pauza će biti od 24. do 27. aprila kada počinju završne pripreme nacionalnog tima u kući fudbala. Timu će se pridružiti i reprezentativci Slovenije, Bugarske, Crne Gore i možda Belgije, a kao i uvek pred neko veliko takmičenje, idemo u našu srećnu luku Solun na poslednjih pet dana priprema. Te dane uvek iskoristimo da naštelujemo detalje, da se malo ispričamo, oporavimo i budemo spremni za polazak u Mančester – rekao je Dragan Jović, prvi čovek TK Galeb i seniorski trener reprezentacije.

Mahroo Komrani je glavni trener iranske ženske reprezentacije.

-Pre svega bih zahvalila Draganu Joviću na gostoprimstvu, i veoma smo srećni što imamo priliku da treniramo sa ženskim timom Srbije koji već veoma dugo beleži samo sjajne rezultate kao što su olimpijske, svetske i evropske medalje. Ovaj trening kamp će biti od velikog značaja za naš tim pre svetsko prvenstvo. Tražili smo specijalno da se kamp održi u Srbiji sa Draganom Jovićem i devojkama koje su veoma iskusne. Prosek godina našeg tima je 17 i mislimo da će ovaj trening kamp biti od značaja za njih, i voleli bismo da se ponovi u skorijoj budućnosti. Za nas, odluka ko od devojaka ide na svetsko prvenstvo, dolazi posle ovog kampa – istekla je Komrani.

Iako mlade, Iranke iza sebe imaju već zavidne rezultate. Jalda Valinejad osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskih igara za mlade prošle godine, dok je Kimia Hemati bila srebrna.

–  Veoma smo srećne što smo došle na pripreme u Srbiju. Ova godina je prva seniorska godina za mene i veoma mi je važno što ovde imam priliku da radim treninge i da se borim sa svetskim i olimpijskim šampionima koo što su Milica, Tijana i Vanja – istakla je Valinejad.

– Iskustvo koje ćemo dobiti tokom ovih priprema je neprocenljivo pogotovo za nas kao mlad tim koji je tek ušao u seniore. Drago mi je što ću u narednih nekoliko dana imati čast da gledam treninge šamoiona ali i da se borim sa njima, pogotovo sa Milicom – rekla je Hemati

Naše devojke iza sebe imaju nekoliko napornih meseci ali i veoma uspešnih kada je reč o osvojenim medalja. Sada je vreme da se radi na detaljima.

-Drago mi je da smo pripreme počeli sa dobrim rezultatima i iskustvom iz borbi prethodna tri meseca. Ima svakako detalja na kojim treba da se radi, ali tu je Dragan Jović da nas uputi i ispravi. Izuzetno mi je drago što je ženski nacionalni tim Irana došao u Srbiju na trening kamp ove nedelje. Veoma su dobre i ne mislim samo na rezultate koje su postigle, već na činjenicu da svaka od njih ima svoj stil borbe, veoma su tvrde i nepredvidive. Mislim da je ovo odličan početak priprema za svetsko prvenstvo pogotovo što u svakoj kategoriji imamo dobre protivnice. Nadam se napretku, i našem i njihovom, sigurna sam da ćemo iskoristiti ovo iskustvo na najbolji način i napraviti rezultat u Mančesteru – rekla je Milica Mandić. – Još mesec i po dana ostalo je do početka svetskog prvenstva, i veoma sam se radovala početku priprema. Bila je naporna sezona, video se napredak kod mene u borbama, ali takodje ima i dosta prostora za napredak, grešaka na kojima treba da radim i to ću se potruditi da učinim baš u ovom periodu gde imam više protivnica sa kojima mogu da radim sparinge.

Tijana je od januara na šest turnira osvojila čak pet zlatnih medalja!

-Pripreme za svetsko su počele, drago mi je što su Iranke prve koje su nam došle.Imaju veliki i dobar tim u svim kategorijama, i to mi to veoma znači, nadam se da cemo imati lepo iskustvo sa njima – istakla je srebrna sa OI u Riju.

Vanja Stanković ove godine brani zlato sa SP.

– Drago mi je što imamo priliku da deo priprema za svetsko prvenstvo odradimo sa ženskom iranskom reprezentacijom. Devojke su odlični sparing partneri i sigurna sam da ce kako nama tako i njima dobro doci zajednicki treninzi. Neke od njih su osvajačice odličja sa olimpijskih igara mladih prošle godine u Buenos Ajresu, kao i sa azijskog prvenstva i azijskih igara. Imaju drugačiji stil borbe, i naš zadataka je da izvučemo najbolje iz toga u narednih nekoliko dana – istakla je Stankovićeva.