18 Views

Trio za vrhunske rezultate, Tijana Bogdanović ( do 49 kg) , Milica Mandić ( preko 67 kg) i trener Dragan Jović ulaskom u finale završnog Gran prija u Moskvi obezbedili su vize za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Milica je učešće na Igrama 2020. izborila baš na svoj 28. rođendan i to će za Mandićevu biti treće učešće na najvažnijem svetskom sportskom događaju, dok će Tijana Bogdanović drugi put stati a tatami olimpijskog tekvondo turnira.

-Kraj godine i najjači turnir po običaju je finalni Gran pri. Ovaj ima poseban značaj jer se ovde rešava viza za Tokio-rekao je Dragan Jović, sportski direktor i prvi trener Tekvondo asocijacije Srbije. -Još jedna dobra stvar je bila što je Tijana ušla u finale preko izuzetnih konkurentkinja koje će to isto biti i u Tokiju. Milica je pobedom nad trostrukom svetskom šampionkom Britankom Bjankom Walden uspela da prekine dominaciju jedne od najboljih takmičarki. Bjanka Walden je pobeđena u najboljem momentu za nas. Sutra imamo još finalne borbe i nadam se da će devojke i to izgurati.

Tijana Bogdanović će se finalu kategorije do 49 kilograma naći sa jednom od najboljlih takmičaki Kineskinjom Vu. Ona je bila najuspešnija sportistkinja do Rija i Tijana Bogdanović je te 2016. godine pobedila u četvrtfinalu i tako izbacila sa njenog puta da osvoji tri Olimpijska zlata. Posle pauze zbog trudnoće Kineskinja se vratila.
Od Boganovićeve je poražena je i ove godine u Rimu i nadamo se da će tako biti i u Moskvi. Kao i Tijana i Milica Mandić će u finalu za protivnicu imati Kineskinju Zeng. koja ne samo da je neugodna protivnica već ima I impresivnu visinu od dva metra. Ipak uz sve dosadašnje rezultate I dve overene vize za Tokio uvereni smo da će nas I u finalu Gran prija u Moskvi obradovati I Tijana Bogdanović I Milica Mandić.

FInale Gran pri-ja

Sprske kraljice tekvondoa Tijana Bogdanović i Milica Mandić finalni Gran pri u Moskvi završile su na najbolji mogući način, vizama za Tokio i vrednim odličjima. Tijana Bogdanović trijumfovala je u konkurenciji do 49 kilograma u duelu sa starom rivalkom Kineskinjom Vu, dok se Milica Mandić ( preko 73 kg) na završnom turniru u 2019 okitila vicešampionskim zvanjem.

Tijanu Bogdanović je još jednim zlatnim odličjem osvojenim u konkurenciji najboljih takmičarki sveta, potvrdila dominaciju u kategoriji do 49 kilograma.

-Ovo je moja prva Grand pri zlatna medalja ikada i to na završnom Gran priju, i samim tim što je osvojena na finalnom Gran priju jasno je da trenutno ne mogu biti srećnija. Sezonu nismo mogli bolje da završimo. Drago mi je što se sav trud i rad napokon isplatio. Imali smo jako tešku godinu i mnogo turnira, a evo sada smo kvalifikovani za Olimpijske Igre u Tokiju. Još sam srecnija sto imam divan tim uz sebe, trenera, nutricionistu, psihologa, kondicionog trenera, Galeb, moj klub, prijatelje i porodicu sa kojima mogu da podelim ovakve trenutke rekla je Tijana Bogdanović.

Kao i Tijana i Milica je još jednom obradovala srpsku sportsku javnost vrhunskim rezultatom. Vicešampionka Gran prija u Moskvi još jednom je potvrdila mesto u samom vrhu svetske tekvondo scene.

-Dosta sam zadovoljna plasmanom i borbama na ovom finalnom Gran Priju. Imala sam dobre protivnice u svakom meču, ali najbitnija borba mi je bila polufinalna gde sam posle dužeg vremena uspela da pobedim prvog nosioca, Bjanku Valkden iz Velike Britanije koja je ujedno i trostruki šampion sveta. Cilj ovde je bio medalja i kvota i drago mi je što smo Tijana i ja po drugi put kvalifikovane zajedno za Olimpijske Igre. Ovo su bile tri teške godine, pune uspona i padova, ali krajnji cilj je ispunjen. Sve ovo ne bi bilo ostvarivo da Dragan Jović nije napravio tim koji pobedjuje i koji uvek radi za isti cilj. Hvala mu na požrtvovanosti, energiji i verovanju, kao i celom timu koji radi sa nama. Pred nama je novi izazov i radujem se daljem radu i napretku rekla je Milica Mandić.

Neposredno pred odlazak u Moskvu Dragan Jović je još jednom istakao da njihov cilj nikada nisu samo plasmani, već vrhunski rezultati. Tako je bilo i sada na finalnom Gra priju. Sa jasnom vizijom, tvorac vrhunskih rezultata, Dragan Jović još jednom je pokazao da je trener sa jasnom vizijom.

-Cilj je ispunjen .Dve karte su osigurane za Tokio .U aprilu su kontinentaone kvalifikacije za momke i nadam se da ćemo i nekog muškarca kvalifikovati. Zaista je ovo ogroman uspeh i veliki rezultatm dve medalje na finalnom Gran priju, I to treba imati u vidu da je zlatno i srebrno odličje teško osvojiti. Ovo je prvi put da smo uopšte osvojili medalje na finalnom Gran priju pa me raduje što su to one dve najsjajnije. Milica i Tijana od danas imaju pauzu do 23. Decembra kada počinjemo sa našm kondicionim trenerom Nebojšom Šakićem pripreme za 2020 –istakao je Dragan Jović, sportski direktor I prvi trener Tekvondo asocijacije Srbije.