25 Views
Milica Mandić izabrana je za najbolju sportiskinju 2017, Dragan Jović za najboljeg trenera – dok je Vanja Stanković primila posebno priznanje

Tradicionalni izbor najboljih sportista Srbije za godinu na izmaku, u organizaciji našeg Olimpijskog saveza predvođenog Božidarom Maljkovićem, upriličen je ovog petka u zgradi Narodne skupštine. Najuspešnija sportistkinja je Milica Mandić, svetska šampionka u tekvondou, dok su u konkurenciji sportista pobedili Milenko Zorić i Marko Tomićević, svetski prvaci u kajaku. Domaćin ovog događaja, Božidar Maljković, sa saradnicima je redom saopštavao ko su laureati u trci za najuspešnije sportiste naše države u godini na izmaku.

Tako je Milica Mandić, svetska šampionka u tekvondou, izabrana za najbolju sportistkinju Srbije za 2017. Ona je planetu pokorila u Koreju, postojbini ovog sporta, dok je u Sofiji postala viceprvakinja Evrope. Njoj je nagradu, koju je osvojila i 2012. godine, uručio Božidar Maljković, predsednik OKS.

– Bilo je teže vratiti se na šampionski put, jer sam imala mnogo izazova pred sobom koje sam uspešno rešila sa trenerom. Bilo je to veliko i lepo iskustvo. Ljubav prema sportu nas uvek motiviše da zajedno sa ljudima koje volimo prebrodimo sve izazove – rekla je Mandićeva.

Zvanje najboljih sportista poneli su Marko Tomićević i Milenko Zorić, svetski prvaci u kajaku i evropski vicešampioni.

Za najboljeg trenera Srbije proglašen je Dragan Gale Jović, čiji su puleni osvojili čak 12 medalja ove godine, a Milica Mandić i Vanja Stanković su postale svetske šampionke. Njemu je trofej predao Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS.

Najuspešnija mlada sportistkinja je Tijana Bošković, koja je odbojkašice predvodila do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, na kome je bila izabrana za najbolju igračicu. U njeno ime je nagradu primio Ivan Miljković, prvi potpredsednik OSS, jer Tijana zbog klupskih obaveza nije mogla da prisustvuje ceremoniji.

Najbolji ženski tim Srbije je odbojkaška reprezentacija, takođe i najbolja u Evropi, odnosno bronzana sa Gran prija, a nagradu je primila Ana Bjelica, nova igračica Crvene zvezde i članica sjajne generacije.

Za najbolju mušku ekipu proglašena je vaterpolo reprezentacija i trofejnom selektoru Dejanu Saviću je nagradu predao prvi čovek našeg sporta Božidar Maljković.

Dodeljena su i tri posebna priznanja, i to svetskoj prvakinji u tekvondou Vanji Stanković, planetarnom šampionu u rvanju Viktoru Nemešu, i svetskom šampionu u džudou Nemanji Majdovu. Njima je trofeje uručio Nenad Lalović, naš predstavnik u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

 

 

Ustanovljeno je ove godine i priznanje “Olimpijsko srce” i prvi dobitnik je Vladimir Cvetković, kome je nagradu predala Milica Mandić kao potpredsednica OKS.