10 Views

Za mnoge sportiste kraj godine predstavlja I kraj sezone, ali ne I za reprezentativce u tekvondou. Milica Mandić (+67), Tijana Bogdanović (-49kg) i Vanja Stanković (-49kg), pod vođstvom Dragana Jovića, otputovale su na Grand pri finale koje se održava na Obali Slonovače, turnir G8 kategorije, u Abidžanu predstojećeg vikenda. Finalni Grand prija je posle Olimpijskih igara i svetskog prvenstva najvažniji turnir. Spada u grupu G8 što znači da je duplo više vrednovan nego regularni Grand pri ili na primer Evropsko prvenstvo. Na finalnom Grand pri turniru učestvuje najboljih 16 takmičara sa olimpijske liste, a sve tri naše devojke bore se u subotu.

Kraj godine je za mnoge samo prilika da se saberu rezultati i podvuče crta. Međutim kod nas je kraj još uvek daleko. Finalni grand pri je jedan od najvažnijih turnira u našem sportu, I ukoliko se osvoji nosi čak 80 poena.  Jako sam ponosan što sam učesnik finalnog GP sa čak tri moje učenice. Znam da im neće biti nimalo lako, ali i sam dolazak dovde je veliki uspeh. Ipak, ne mogu a da ne kažem da očekujem medalje i sa ovog takmičenja. Do sada nismo imali sreće da se okitimo medaljom, nadam se da je sada prava prilika – ističe Dragan Jović. – Odmah nakon ovog takmičenja idem na Evropsko prvenstvo u Bugarsku i na kraju godine 30.12. sa Milicom idem na prvi Grem Slem, novi turnir koji od ove godine startuje i održava se u Kini, dok Vanja i Tijana nastupaju u januaru.

Grem Slem je pozivni turnir gde u svakoj olimpijskoj kategoriji učestvuje po 12 najboljih na svetu, a Milica, Tijana i Vanja su se u startu kvalifikovale. Pravila su  drugačija budući da ne putuje prvih dvanaest sa olimpijske liste kao na finalnim Grand priju nego olimpjski prvak, svetski šampion iz niže kategorije, svetski prvak iz olimpijske kategorije, osvajač finalnog Grand prija iz 2016, osvajači ovogodišnjih Grand pri takmičenja, medaljisti sa kvalifikacionog turnira i tako dalje. Fond Grem slema je 800.000 dolara i prvi put u istoriji našeg sporta se radi o tolikom novcu. Osvajač Grem slema dobija 70.000 dolara, drugi 20.000 i treći 10.000.

Kao najiskusnija među tri devojke, Milica je već iskusila kako je učestvovati na finalnom GP.

Ovo mi je treće Grand pri finale, i do sad nisam imala sreće u osvajanju medalje. Sada dolazi 16 najboljih takmičara iz svake kategorije i ocekuje nas po 4 jake borbe. Turnir nosi 80 bodova i volela bih da odradim kvalitetne borbe, skupim što vise bodova i osvojim neku od medalja – ističe Milica.

Posle osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Koreji, Vanja prvi put u top 16 boraca na svetu.

Za mene je ovo prvi finalni grand pri i jako sam srećna sto sam uspela do kraja godine da uđem u prvih 16. Konkurencija je izuzetno jaka i sigurno nas očekuju teške borbe. Želim da dam svoj maksimum i nadam se najboljim rezultatima.

Tijana je poslednjih nekoliko turnira pokazala je da je u dobroj formi.

Prvi put imam priliku da učestvujem na finalu Grand prija gde dolaze samo najbolje plasirani takmičari i gde je svaka borba jako teška. Zaista smo došli spremni i motivisani da osvojimo medalje, a odmah posle toga nas čeka i Evropski šampionat u olimpijskim kategorijama, gde se takođe nadam najboljem plasmanu.

Loša organizacija finalnog GP na Obali Slonovače

-Iznenađeni smo lošom organizacijom finalnog Grand pri takmičenja. Domaćini se zaista trude da nam pomognu, ali ipak ovaj turnir traži iskusne organizatore, sigurnu zemlju organizatora, mnogo lakšu komunakiaciju sa savezima… Nadamo se da će sve biti dobro do kraja i da će se svi bezbedno vratiti kućama – ističe Dragan Jović.