Srpska reprezentativka Tijana Bogdanović (-49kg) osvojila je bronzanu medalju na Gran pri u Japanu, turniru G4 kategorije. Ona je na startu bila bolja od predstavnice Maroka 18:2, zatim je savladala Egipćanku 4:0, dok je u četvrtfinalu pobedila Brazilku na zlatan poen, u četvrtoj rundi. U polufinalnom meču poražena je od Tajlanđanke Panipak 10:1, aktuelne svetske šampionke.

Iako Srpkinja nije uspela da se domogne željene zlatne medelja, bronza i novi poeni omogućili su joj da napreduje na olimpijskoj listi (pre GP bila je na šestoj poziciji), i bude bliža direktnom plasmanu na OI 2020.

„Ovo je drugi Gran pri ove godine i rezultat ohrabruje. Svakako da nije dobro kada se izgubi 10:1, ali setimo se pre godinu dana sa kolikom razlikom smo gubili od Panipak. Osvojena medalja je izuzetno bitna jer još je dug put do osiguranog mesta za Olimpijske igre u Tokiju. Sledeći Gran pri je u Bugarskoj, a zatim će Tijana učestvovati na Svetskom vojnom prvenstvu u Kini, pa na EP u olimpijskim kategorijama i finalnom Gran pri turniru koji se održava u Moskvi,“ ističe trener Dragan Jović.

„Budući da tekvondo nije bio na Evropskim igrama, svetska federacija je napravila zamenu tog takmičenja koji nosi izuzetno veliki broj poena, kao recimo Gran pri, i to je još jedna šansa da ostanemo u top šest boraca na olimpijskoj listi u slučaju Milice i Tijane, i da se direktno plasiramo na OI u Tokiju.“

Milica Mandić (+67kg) zauzela je peto mesto na GP posle dve pobede i poraza u četvrtfinalu od Osipove, predstavnice Uzbekistana, u poslednjim sekundama posle vrlo izjednačene borbe. Iako nije osvojila medalju, Milica je dobila značajne poene koje joj omogućavaju da se i dalje nalazi među top 6 boraca na olimpijskoj listi, a samim tim i bliže direktnom plasmanu na OI u Tokiju. Od iste takmičarke poražena je Ana Tepavac u prvoj borbi.

„Milica je imala tri sjajne borbe i veliki peh da ne ode u polufinale. U poslednjoj sekundi kada je bilo 4:4 izvrnula je zglob i pala, što je opomena i prednost za protivnicu koja je samim tim ušla u polufinale. Moramo da budemo optimistični i da ovo gledamo kao napredak jer nam prvi deo sezone nije išao od ruke,“ zaključio je Jović.

Dmitrij Nagaev (-58kg) poražen je u startu od predstavnika Rusije Artamonova, četvrtog nosioca, posle izuzetno izjednačene borbe.