14 Views

Reprezentacije šest evropskih država na trening kampu u organizaciji Tekvondo asocijacije Srbije, a pod stručnim vođstvom Dragana Jovića, najboljeg trenera sveta u izboru Svetske tekvondo federacije, pripremaju se za najveće planetarno sportsko takmičenje, Olimpijske igre u Tokiju.

Tekvondoisti iz Belgije, Nemačke, Kipra, Bugarske, Slovenije, Austrije i domaćina Srbije danas je u pratnji Dejana Burčula, predsednika TAS posetio i Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

– Pozdravljam ovu ideju, kvalitetan sparing partner vam daje mogućnost da naučiš od nekog, da uzmeš ono najbolje, ono što ti nemaš. Beograd je grad otvorenog srca, grad u razvitku. Srce mi je puno kada vidim sve ove sportiste. Gale, Milica i Tijana rade izvanredno, zato sam i Milicu izabrao za potpredsednika. Svima koji nisu stekli olimpijsku normu, želim da to što pre urade i da se vidimo u Tokiju. Mi u Olimpijskom komitetu znamo kako je kada igrate pod pritiskom, pogledajte košarkaše u Kini. Nama je da im obezbedimo dobre uslove, sparing partnere. Nećemo se porediti sa drugima, to nikad nismo radili. Ali daćemo sve od sebe – istakao je Božidar Maljković predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Dejan Burčul, predsednik Tekvondo asocijacije Srbije nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u minuloj godini, koji su ujedno i najbolja najava za OI 2020.

-Zahvalni smo gospodinu Maljkoviću što nas je obišao, ovo je jedan normalan dan u tekvondou, svi treneri su tu. Nažalost, nedostaje još nekoliko naših takmičara, ali zato imamo takmičare iz još sedam zemalja i one su izabrale Srbiju kao polaznu tačku u pripremama za kvalifikacije za Olimpijadu. Značajno je što su se naši takmičari sreli danas sa svima ovde, jer su svi oni potencijalni učesnici  Olimpijskih igara. Nadamo se i da će se momci izboriti, kao i Milica i Tijana, jer je velika konkurencija. Milica i Tijana su već veliki uspeh za nas, jer u tekvondou se zaista teško kvalifikovatio za Olimpiske igre -rekao je Dejan Burčul.

Milica Mandić, reprezentativka Srbije koja se u Londonu upisala zlatnim slovima u sportsku istoriju Srbije, već je obezbedila plasman na treće Olimpijske igre u nizu.

-Izuzetno sam srećna što smo u prilici da treniramo zajedno,  ovde su i svetski šampioni i cela naša reprezentacija. Ovo ide i nama u prilog, da promenimo malo partnere, da naučimo nešto novo, da se što bolje pripremimo za turnire. Beskrajno hvala Božidaru Maljkoviću što nas podržava, jer mnogo znači podrška, kako finansijska, Olimpijskog komitetu, tako i Ministarstva, jer znamo da veruju u nas. Svi smo svesni, koliko se uložilo u nas, pa ćemo se truditi da opravdamo to.

Milica Mandić trenutno zauzima četvrto mesto na rang listi.

– Ispred mene su i devojka iz Velike Britanije, Bjanka, ona je na prvom mestu već godinu i po dana, aktuelna olimpijska šampionka iz Kine i Koreanka. Ali u prvih deset nas sve dele samo nijanse. Naravno da svi očekuju da se vratimo sa nekim medaljama, ali sport je nepredvidiv. Od nas je da damo maksimum, kako na ovim pripremama, tako i na takmičenjima na Evropskom prvenstvu u Zagrebu a zatim i na Olimpijskim igrama.

Ne treba da čudi da su reprezentacije Belgije, Nemačke, Kipra, Bugarske, Slovenije, Austrije i odabrale baš Beograd i trening kamp pod upravom trenera Dragana Jovića za polaznu tačku za OI.

-Ovo je početak godine i sezone, završili smo bazu i tek smo par nedelja u tekvondo taktici i tehnici. Odlično su se pokazali na test mečevima ovih dana na trening kampu, Nama je ovo prilika da se  probamo sa najboljima na svetu i da pomognemo i drugim federacijama da kvalifikuju svoje sportiste. U Beogradu je sada zaista elita tekvondoa oni koji su se kvalifikovali za Tokio i oni koji idu na kvalifikacije, nešto najbolje što njihovi Savezi imaju. Nama to odgovara da naše dve kandidatkinje u ovi početni deo priprema krenu što spremnije i jače, kao i našem  muškom delu reprezentacije. Forma se tempira za Olimpijske igre što znači bićemo spremni kada bude trebalo -rekao je Dragan Jović.

Tijana Bogdanović je Olimpijske igre u Riju završila vicešampionski. U ovom ciklusu se direktno plasirala i trenutno je na trećem mestu rang liste.

-Prošlu sezonu sam završila baš kako treba. Osvojila sam zlato na Gran pri što je zaista najjači turnir u tekvondou. Trenutno sam treća na rang listi i ako je to merilo mislim da imam velike šanse i uvek se vodim tim rezultatima. To me zaista motiviše i daje mi samopouzdanja. Za dve nedelje nam kreće sezona idemo na prve turnir a zatim i Evropsko prvenstvo što će nam biti i najveći test pred Olimpijske igre. Moja očekivanja su zaista velika i kako uvek kažem ako nemamo takav očekivanja ne bi trebalo ni da izlazimo da se borimo – istakla je Tijana