28 Views
Milica i Vanja, zajedno sa Galetom kroje istoriju

Milica Mandić (do 73kg) osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Koreji, i to svega nekoliko dana posle Vanje Stanković (do 49kg)! Ovo je ujedno njena druga medalja sa svetskog prvenstva, budući da je pre tačno šest godina Milica osvojila svoju prvu veliku medalju na seniorskim šampionatima, bronzu na svetskom prvenstvu, baš u Koreji. Trostruka evropska vicešampionka, zlatna sa Olimpijskih igara, ovoga puta je otišla korak dalje. U finalu je pobedila aktuelnu olimpijsku i svetsku prvakinju na domaćem terenu, Koreanku Hjeri Oh i vratila se na tron u velikom stilu.

Milica je bila bolja od Kolumbijke Hernandez 6:5, zatim je pobedila Turkinju Bulut 5:3. U četvrfinalu je savladala odličnu Petru Matijašević koja predstavlja Makedoniju sa 9:8. U polufinalu je pobedila Holanđanku Ogink 6:3, u četvrtoj rundi udarcem u glavu budući da je u regularnom delu bilo 3:3.

-Velika, velika medalja, prvo za Milicu pa onda za sve nas. Nikada nismo hteli da se vadimo na povrede i to bude izgovor za poneki neuspeh, ali ono što je ona prošla poslednje dve, tri godine može samo istinski šampion. Mnogo mi je drago zbog nje, još draže kada znam da ni za ovo takmičenje zbog nekih povreda nije bila 100% spremna. Njena upornost, mentalni sklop i želja za uspehom je dovela to titule prvaka sveta. Ponosan sam što sam deo te priče koja je za Holivud. Ne bih da budem alav ali imamo sutra još dva takmičara i stvarno verujem da možemo još – rekao je Dragan Jović.

Milica je bila sjajna tokom celog takmičenja, ne krije da je put do finala bio izuzetno težak, a ni činjenicu da su je emocije preplavile posle zvuka gotove borbe za titulu svetskog šampiona.

– I dalje ne mogu da verujem šta smo uradili. Presrećna sam što sam se popela na krov sveta. Imala sam težak zadatak ispred sebe, prvo kolo je bila svetska prvakinja iz Kube, nakon toga dve dobre takmičarke iz Turske i Makedonije. Da bih polufinale radila sa jednom od omiljenih boraca iz moje kategorije Rešmi Ogink, prema kojoj imam veliko poštovanje i nju sam pobedila na zlatan bod. I na kraju aktuelna svetska i olimpijska prvakinja. I jos lepše mi je što sam je pobedila na njenom terenu. Ovo mi je bila najteža godina do sada, dve povrede za redom, ali sam uz Galetovu pomoć i celog stručnog tima uspela da prebrodim sve prepreke. Hvala Galetu, stručnom timu, repreznetaciji i Galeb klubu za podršku. I hvala mojoj porodici, prijateljima i momku sto su uz mene i kad je dobro i kad je loše. Hvala im – ističe Milica.

U ovom momentu, pretposlednjeg takmičarskog dana, Srbija se nalazi na drugom mestu u ukupnom plasmanu na svetskom šampionatu posle dve osvajanja dve zlatne medalje, što je zaista istinski istorijski rezultat.

Aleksandra Radmilović (do 57kg) ubedljiva je bila u prvom kolu protiv Valdez iz Paragvaja sa 20:6, ali je poražena u drugom kolu od Amerikanke Vajt Are sa 11:4.

Nikola Vučković (do 63kg) pobedio je na startu Nkuebe iz Lesota, a zatim je poražen od Kolumbijca Gomeza 13:11.

Poslednjeg takmičarskog dana bore se Nađa Savković (do 63kg) i Ivan Karajlović (do 80 kg). Bronzana sa svetskog juniorskog prošle godine, Nađa se na startu bori sa protivnicom iz Japana, dok je u sledećem kolu čeka Ukrajinka Jakovleva. Karajloviću, zlatnom sa poslednjeg takmičenja na G1 turniru u Moldaviji, je protivnik u prvom kolu Maan iz Indije, dok za sledeću borbu čeka pobednika Kineskog Tajpeha i Luksemburga.

– Dugo smo se spremali za ovaj turnir i za mene je to fokus u ovoj godini. Iako sam tek ušla u seniore, imam iza sebe rezultate kojima sam zadovoljna i sjajnu ekipu sa kojom treniram osećam se spremno i želim da dam sve od sebe. Nadam se da ću Srbiji doneti jos jednu medalju – rekla je Nađa.