7 Views

Tijana Bogdanović (-49kg) osvojila je srebrnu medalju na turniru G2 kategorije, Grand pri-ju u Londonu! Olimpijska vicešampionka je do finala bila neverovatna pobedivši Peruanku Diez, zatim je bila izuzetno dominantna u borbi sa Hrvaticom Tomić, dok je u polufinalu savladala poznatu I trofejnu Turkinju Jildrim. U finalu je ipak poklekla pred vicešampionkom sveta Tajlanđankom Panipak.
Ovo je osma medalja koju je Srbija osvojila od kada postoji ovaj tip takmičenja. Četiri je osvojila Milica Mandić, a četiri Tijana. Milica je do sada osvojila zlato, srebro I dve bronze, a Tijana tri bronze i sada srebro.

-Svaka medalja na Grand priju je za poštovanje. Ne mogu da kažem da sam zadovoljan Tijaninom borbom u finalnom meču. Poraz nije toliko bolan koliko teško pada što je od iste osobe izgubila, i to četvrti put za redom i to košarkaškom razlikom. To vrlo zabrinjava i stvara glavobolje. Moramo da se pozabavimo time odamah –  ističe Dragan Jović. – Sa druge stane ovo je Tijani prvo finale na Grand pri turniru što je svakako za poštovanje.

Istog dana borila se I Vanja Stanković, aktuelna svetska šampionka. Na žalost, Vanja je zastavljena u četvrtfinalu I samim tim ostala je bez odličja.

-Vanja je izgubila u borbi za medalju od iste Turkinje sa kojom se borila Tijana u polufinalu. Jedan poen je delio od polufinala ali iskusna Jildrim je znala kako da završi meč u svoju korist. Vanja je još u drugom meču zadobila povredu šake zbog čega je i malo bila oslabljenja ušla u četvrtfinale – istakao je Jović.

Dan ranije na tatami je izašla Ana Bajić (+68kg), koja je u borbi za ulazak u polufinale izgubila od izuzetne svetske I evropske šampionke Britanke Bjanke Valdken. Takođe, na Grand pri turniru borila se I Aleksandra Radmilović (-57kg) ali je na startu poražena.

-Ana je imala odličan nastup u obe borbe. Pobedila je u prvom kolu bivšu svetsku pravakinju Olgu Ivanovu iz Rusije, a u borbi za medalju izgubla od domaće takmičarke dvostruke evropske i svetske prvakonje Bjanke. Aleksandra je imala debi na Grand pri-ju i nije se snašla protiv neugodne pretstavnice iz Paname – objašnjava Jović.

Sledeći veliki događaj je Grand pri finale u Africi, Obala Slonovače. Najboljih 15 takmičara sa olimpijske rang liste će obezbediti mesto među elitom. Za sada su Milica i Tijana sigurne, a nadamo se da će se i Vanja Stanković naći u tom društvu.