21 Views
Istorijski uspeh za našu zemlju

Vanja Stanković (do 49kg) osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Koreji! Ovo je ujedno i prva zlatna medalja na svetskim prvenstvima za našu zemlju! Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Ana Bajić, Zoran Krajčinović, Vanja Babić, svi su osvajali bronze na svetskim šampionatima, ali je za sada samo Vanja Stanković uspela da ode korak dalje.

Ona je u polufinalu bila bolja od Hrvatice Kristine Tomić sa 12:6, dok je u finalu pobedila veoma opasnu protivnicu, bronzanu za Olimpijskih igara u Riju, Panipak Wongpattanakit sa Tajlanda 10:5. Prethodnog dana Vanja je imala četiri pobede – u prvom kolu trebalo da se bori protiv predstavnice Ruande, ali se protivnica nije pojavila. U sledećem kolu savladala je sa 7:4 Azerbejdžanku Patimat Abakarovu, bronzanu sa Olimpijskih igara u Riju i srebrne sa Evropskog šampionata. U osmini finala je bila bolje od Portorikanke Stambuh 13:6, dok je u četvrtfinalu ubedljivo savladala Iranku Kijanihanden 15:2.

-Ovo je fantastičan dan za srpski tekvondo. Vanja je i juče i danas bila najdominantnija takmičarka na prvenstvu. Ušla je u istoriju kao prva osvajačica svetskog zlata za Srbiju. Njena posvećenost i kada je ispred sebe imala Draganu Gladovic, Tijanu Bogdanović je bila tolika da je strpljivo čekala svoju šansu i zgrabila je na najbolji način. Želim da se zahvalim svim trenerima u našem klubu koji vredno rade sa bazom od kojih kasnije nastanu ovakvi šamoioni. Hvala Uroše, Stevo, Nino, Tanja, Milane, Fantom, Andrea, Zvezdana. Njihov posao je nevidljiv ali je ogroman. Imamo sistem i ovo nije kraj. Sada bez euforije idemo na sledeće takmičare. Ostalo je još puno jakih imena u našem timu. Takođe, hvala TAS-u, predsedniku Asocijacije Burčulu, članovima Upravnog odbora, kao i ministru Udovičiću koji su pomogli odlazak ove ekipe u tako velikom broju. Hvala i Olimpijskom komitetu koji je takođe prepoznao naš rad i izabrao nekoliko članova našeg saveza za pojedine organe u OKS-u, pa i mesto potpredsednika OKS. Verovali su u nas i mi ćemo to opravdati ne samo sa jednom medaljom – rekao je Dragan Jović.

Vanja nije ni znala da je ušla u istoriju osvajanjem prvog zlata za našu zemlju.

-Jako sam srećna i ponosna posle ove medalje. Trener mi je upravo rekao da sam ušla u istoriju jer je ovo prva zlato ikada, pa još uvek nisam svesna toga! Vredno smo trenirali čitavu sezonu i ovo je plod višegodišnjeg ulaganja i u sebe i u rezultat. Još mi je draže jer je ovo najveće svetsko prvenstvo ikada, i još u postojbini tekvondoa Koreji. Pa da li može bolje?  Slobodno mogu da kažem da je ovo najbolja naša reprezentacija ikada i verujem da će i ostali iz tima nastaviti niz osvajanja medalja u narednim danima – rekla je Vanja.

Svetsko seniorsko prvenstvo održava se od 24. do 30. juna u Koreji, Mudžu, a srpski nacionalni tim broji 13 boraca. Trećeg takmičarskog dana na tatami izlaze Tijana Bogdanović (do 53kg), Ana Bajić (+73kg) i Miloš Gladović.

Za Tijanu, bronzanu sa OI u Riju, ovo je nova kategorija u kojoj je odradila nekoliko turnira. Medjutim, na poslednjoj proveri pred SP, na President kupu, Bogdanovićeva je osvojila srebrnu medalju, izgubivši u finalu na zlatan bod.

-Dobro smo počeli, Vanja je sve oduševila osvajanjem zlatne medalje i započela ovaj šampionat na najbolji način. Svi smo oduševljeni i užasno smo ponosni na nju. Sada je red na nas!  Na svetskom prvenstvu nema jednostavnih protivnica, ja se na startu borim protiv predstavnice Maroka sa kojom se do sada nisam susretala. Ono u šta sam sigurna je da ću dati sve od sebe da predstavim Srbiju na najbolji mogući način – ističe Tijana.

Ana je ove godine osvojila nekoliko međunarodnih medalja, a već u vitrini ima bronzanu medalju sa Svetskog prvenstva u Meksiku.

-U mojoj kategoriji je prijavljeno 37 takmičarki , žreb nije lak. Iskreno na svetskom prvenstvu se ne može ni očekivati lak žreb. U prvom kolu me čeka predstavnica Kolumbije, već u drugom kolu Amerikanka koja je bronzana sa Olimpijskih igara u Riju. Od početka godine sam fokusirana na ovaj turnir, spremala se i u ovoj godini može se reći da je ovo glavni cilj! Vanja nam je zlatnom medaljom dala dodatni vetar u leđa i motivaciju da pokažemo koliko smo mlad a jak tim. Čestitam na medalji, želela bih samo da kažem da je i atmosfera u timu odlična što je i dodatna pomoć ka uspehu – ističe Ana.

U kategoriji do 58 kilograma prijavljeno je preko 80 takmičara, a Miloš je u prvom kolu slobodan, dok čeka pobednika Šri Lanke i Čilea.