22 Views

Najbolji među najboljima u kategorijma žene do 49 kilograma i muškarci preko 80 kilograma će se i ovog vikenda sresti na tekvondo Gren slemu u Kini. Srbija nema predstavnika u muškoj konkurenciji, ali u ženskoj čak dve – Vanju Stanković, svetsku prvakinju iz 2017. i Tijanu Bogdanović, srebrnu sa OI u Riju.

Na turnir su pozvani elitni takmičari koji su osvojili olimpijsku medalju, svetsku ili gran pri titulu, ali i one koji su svoje mesto izborili preko kvalifikacionog turnira ili dobili specijalne pozivnice. Takođe, ovo je jedini turnir sa visokim novčanim nagradnim fondom- pobednik odnosi 70.000 dolara, drugo mesto “vredi” 20.000, dok trećeplasirani osvaja 5.000 dolara.

– Tijana u prvom kolu ima nezgodnu Iranku sa kojom ima pozitivan skor, dok se u drugom kolu sreće sa svetskom šampionkom iz Koreje (-46kg). Vanja kao aktuelna svetska šampionka i kao treći nosilac ima prvo kolo slobodno, a onda čeka pobednika od između Turske i Hrvatske. Obe protivnice su izuzetno dobre tako da je svejedno koja će proći dalje. Devojke su vredno radile celi decembar i ovde smo spremni došli. To mi je i najvažnije, a sada treba da na terenu pokažemo i koliko je to – analizira Dragan Jović.

Milica Mandić se takmičila krajem 2017. na ovom turniru, ali je poražena u prvom kolu.

– Ovaj turnir je napravljen kao jedna vrsta spektakla i to je u prvoj seriji malo odvukli pažnju takmičarima. Video sam prošlog vikenda, kada su se takmičari drugih kategorija borili, dosta je bilo drugačije i borci su više pokazali. Nadam se da će tako biti i sada. Dosta smo radili i na pripremi za ovaj ovde ambijent, koji je potpuno drugačiji od svoh ostalih turnira. Mediji svuda, prenos live na kineskoj televiziji, najava takmičara kao na najvećim svetskim smotrama, ogroman nagradni fond, nova pravila… Sve je to novo i može da nas malo skrene sa staze.

Tijana se na turnir kvalifikovala kroz poziciju na olimpijskoj listi.

– Ovo je jedno od najtežih turnira koje imamo, dolaze samo olimpijski i svetski osvajači medalja, tako da sam srećna sto se nalazim među njima. Pravila su malo promenjena i borbe će biti jos atraktivnije, jedva čekam da pocne – istakla je srebrna iz Rija.

Sa druge strane, Vanja se na GS kalifikovala kao osvajačica svetskog zlata.

-Gren slem je novi turnir, takođe i prvi ove godine. Konkurencija je izuzetno jaka, iz svake kategorije dolazi 12 najboljih boraca i iz tog razloga mi je prvenstveno drago što sam ovde. Borbe uskoro počinju i nadam se dobrim rezltatima.

Žreb –  http://www.worldtaekwondo.org/revised-draw-brack/